
Szem előtt kell tartanod, hogy az éttermedbe vegetáriánusok és vegánok is beülhetnek, így célszerű nekik is megfelelned. Mindkettő irányzat követőjéről tudvalevő, hogy nem eszik húst, illetve állati zsiradékot. A vegetáriánusok (vegák) a vegánnal ellentétben tejterméket, tojást, zselatint fogyasztanak – bár akad olyan vonulat is, amely az utóbbi valamelyikét kizárja, sőt olyan is, amelyik halat eszik. Az, hogy mit érdemes kínálni a vegetáriánusoknak (a vegánokat a következő részben tárgyalom), ebben a cikkemben fejtem ki.

Zölség, zöldség... és még több zöldség! Fotó: Pexels
Etikai, egészségügyi oka is lehet annak, hogy vegetáriánus valaki – amellett persze, hogy nem szereti a hús ízét. Némelyikük eszik tojást és/vagy tejterméket, némelyikük olykor még halat is. Nyilvánvaló, hogy a vegetáriánusok is szeretnek étterembe járni, de nem mindig van ínyükre mindig ugyanazt étkezni. Természetesen a rántott sajt, karfiol és a gomba nagyon finom étel, ám a vegák is kedvelik, ha változatosan táplálkozhatnak – és ha ezt akár vendéglátóhelyen is megtehetik.
Mégis mit érdemes kínálni nekik, ha már unják a tipikus rántott ételeket? Szerencsére akad lehetőség bőven, csak ereszd el a fantáziádat! Képzeld magad a helyükbe! Magam ugyan nehezen válnék meg a hústól, de szeretem a zöldségeket, a gabonákat, a burgonyás ételeket, a rizsek bizonyos fajtáit vagy éppen ezek keverékét. Kísérletet teszek arra, hogy megmutassam, mit választanának szívesen az étlapodról azok, akik ilyen vagy olyan okból viszolyognak a húsételektől. Mivel a legtöbb vega azért tojást és tejterméket szívesen eszik, csak a húst és a halat zárom ki a listáról. Lássuk!
Az olaszok tuti befutók vega kaják terén is, nem kérdéses! Fotó: Pexels
Rizottók

Rizst?! Dehogy! Rizottót! Fotó: Pexels
Ennél az ételnél lehet ám a hozzávalókat variálni, így a séf egészen biztosan kitalál majd olyan verziót – vagy verziókat –, amelytől a vega vendég tuti, hogy megnyalja a szája szélét. Ha én lennék a séf, valószínűleg a vargányarizottót feltenném a választékba, mivel azért a vegetáriánusok jó része szereti a gombát, a vargánya meg az egyik legfinomabb erdei gombánk, rizottóban egy kis fehérborral pedig különösen ízletes. Ám a spenótos rizottó sem egy csapnivaló változat, főleg akkor nem, ha megbolondítjuk egy kis parmezánnal is a tetején. És még mennyi vega rizottót kitalálhattok! Csak ennyit mondanék: hajrá!
"Alternatív" rakott krumplik

Burgonyából nem csak köretet készíthetsz. De nem ám! Fotó: Pexels
Akár a rizottót, ezt az ételt is lehet variálni bőven. Ha egy vega tér be hozzád, esélyes, hogy tojást eszik, így talán elég, ha a kolbászt kizárod a rakott krumpli összetevői közül, ha a tejfölt tejmártásra cseréled, nagyon király tojásos finomságot rakhatsz a vegetáriánus asztalára, pláne ha a bőven meghinted a fogásod tetejét sajttal. Ám ha vega lennék, én biztosan örülnék egy cukkinis vagy padlizsános rakott krumplinak, de talán a spenótosan kedvelném a legjobban. Ez utóbbi háromba természetesen tojást nem kell tenned, bár.. ha jobban meggondolom, a spenótos variációhoz kifejetten passzol. Az utóbbihoz valamilyen penészes sajtot – mondjuk kék- vagy márványsajtot is tennék. De kérdezd meg a séfet, az a biztos!
Vegetáriánus lasagne
Ez már a harmadik étel, amelyben el lehet ereszteni a fantáziád. Na ugye! Lehet tejszínes vagy paradicsomos lasagne, mindkettőhöz passzolnak a zöldségek. Cukkini, padlizsán, kaliforniai paprika... Soroljam?! De simán lehet gombás, spenótos is, s még annyiféle zöldség van a világon...

Tészta helyett cukkinit és/vagy padlizsánt is használhatsz. Fotó: Pexels
Egyéb, ami italiano!
Ki nem hagytam volna az olasz konyhát, ne viccelj! Készíthetsz vega pizzát is – s mint fentebb említettem, lasagnét is –, de egy jó kis házi tortellini gombával vagy spenóttal és ricottával töltve, ravioli hasonlóképp, gnocchi, farfalle, fusilli, spagetti vagy akár canelloni szintén nagyon jó ötlet. A spagetti esetében meglehet, hogy pisztáciásat készítenék például: jó sok bazsalikom és a zöldellő magvak kellenek hozzá, s persze olívaolaj, de pofonegyszerű az egész, s nagyon finom a tetején parmezánnal. Kísérletezz!

A töltött tészta szintén nagyon sokrétű. Fotó: Pexels
Jó, még egy kis olasz desszertnek...
...naná, hogy tiramisu! Én ebben nem kísérleteznék, csakis és kizárólag a hagyományoknál maradnék: a kávés, azaz az erdeti a tuti! De te döntesz!

Képtelenség megunni a tiramisut! Fotó: Pexels
Nahát, ugye, hogy nem is nehéz?! Rengetegféle kaját ehet az, aki vegetáriánus. Arra viszont figyelj, hogy aki évek óta nem evett húst – de gyanús, hogy pár hónap "megvonás" is elegendő –, nagyon érzékenyen reagál az olyan zsiradékra, amiben viszont sült előzőleg hús is. Ha vegetáriánus a vendéged, neki külön olajjal dolgozz!
Mindezek után kellemes étlapkészítést kívánok! Olyan ételek ezek, amelyeket biztos, hogy sok húsevő is kipróbál majd!
(A következő bejegyzésemben az étlapot a vegánok szempontjából közelítem meg.)