Milyen étkekre fájt történelmi személyiségek foga?

Kossuth-kifli

A pozsonyi kifli különleges változata volt, amelyet Kossuth Lajosról neveztek el. Forrás: Wikipédia
 

Néha gyilkol, vagy más megölésére vesz rá gonosz embereket az étel, az ital. Ez a gasztronómia sötét oldala. A szebbik oldalán viszont az is érdeklődésre tarthat számot, hogy mely ételek és italok voltak, illetve ma is azok a Föld világhírű és népszerű, esetleg nem túl kedvelt embereinek a kedvencei. Háromrészes összeállításunkban elsőként a legszívesebben fogyasztott ennivalóikról olvashattok. (Forrás: Wikipédia, mindmegette.hu, torizzotthon.hu, roadster.hu, f21.hu)

Milyen ínyencségek várták ételekből az asztalukon a hajdani királyokat, országvezetőket, hatalmasságokat? Az embereket mindig is foglalkoztatta ez a kérdés, és forrásaink révén gazdag választékot kínálhatunk belőlük.

Kappanleves, citromos kolbász, hideg nyalat

Kezdjük a magyar országirányítókkal, politikai személyiségekkel! A mindmegette.hu szerint a legkorábbi ismeretek e témában Mátyás király idejéből valók. Akkori feljegyzések arról szólnak, hogy az uralkodó udvarában előnyben részesítették étkezés során az olyan halakat, mint a csuka, a hering, az angolna. De kedvelték a marha-, sertés, baromfi-, juh- és vadhúsokat is. Nagyon szerették szintén a kovászos magyar kenyeret és a sajtokat.

Mária Terézia örömmel fogadott ebédje kappanlevesből, roston sült halból, fahéjas-mézes sült almából állt, amit pölöskei muskotályos borral öblített le. Egy gödöllői látogatására készítették el a Grassalkovich-palacsintát. Annak töltelékében volt jócskán máj, gomba, sonka, valamint zöldborsó és lecsó.

A citromos kolbászt kóstolgatta leggyakrabban Kossuth Lajos, akiről el is neveztek egy étket. A pozsonyi kifli különleges változata kapta a Kossuth-kifli nevet, amelyet bizonyos Palugyai Jakab vendéglőjében alkottak.

A „legnagyobb magyar”, gróf sárvárfelsővidéki Széchenyi István csemegéje a fagylalt volt, amit „hideg nyalatnak” hívott, s azt tisztára mosott tengeri kagylóban szolgálták fel.

Széchenyi István

Gróf sárvárfelsővidéki Széchenyi István csemegéje a fagylalt volt tisztára mosott kagylóban, amit ő egyszerűen hideg nyalatnak nevezett. Forrás: Wikipédia
 

A haza bölcsének titulált Deák Ferenc leginkább a sült csirkét szerette paradicsommal. De süteményeket is elneveztek róla, azok közül kiemelkedett a Deák-torta. Ebbe a csokoládéval gazdagon ellátott édességbe kávékrémet töltenek, a tésztába pedig őrölt mandulát szórnak.

Deák-torta

Deák-torta: Az agglegény Deák Ferenc nagy gourmand volt, akinek Angol Királynő-béli törzsasztalánál rendszeresen kínálták kedvenc kávékrémes tortáját. Forrás: Wikipédia


A XX. századi hazai vezetők közül Ferenc József egykori szárnysegédje, a Magyar Királyság kormányzója, vitéz nagybányai Horthy Miklós az ételekből elsősorban a magyaros ízűeket szerette. Különösen nagy kedvelője volt a pogácsának. Ami még említésre méltó, hogy rajongója volt a kólának, amiből sokszor naponta négy litert is megivott.

Magyarország teljhatalmú ura volt 1948-től 1956-os száműzetéséig Rákosi – születési nevén RosenfeldMátyás. A történészek a bejárónőjétől tudták meg, hogy a kommunista vezető kedvenc ennivalója a csirkebecsinált volt. Reggelire gyakran kért gombás, velős tojást.

A széles körben itthon megismerttől eltérően más névvel született Kádár János, akit eredetileg Csermaneknek hívtak.  Kádár János, a szovjet típusú rendszer 1957–1989 közötti időszakának hazai vezetője volt. Sokan ma is azt hiszik, hogy a krumplilevest szerette leginkább. Valójában azonban – ahogyan azt a szakácsa a Népszavában nyilatkozta – a legszívesebben a stíriai metéltet ette, sok-sok mazsolával.

Teknősleves, túrósajt, gabonában gazdag reggeli kása

A külföldi nagy tekintélyű államférfiak is szerették finomságokkal megtömni a gyomrukat.

Az Amerika Egyesült Államok 16. elnöke, az első republikánus vezető, Abraham Lincoln 1861 és 1865 között volt hatalmon. Nagyon egyszerű ételek voltak a kedvencei, így az alma, a tojás és a szalonna. A kávé iránt pedig egyenesen rajongott.

Az Egyesült Királyság kétszeres, 1940–1945 és 1951–1955 között hatalmon volt miniszterelnöke, az 1953-ban irodalmi Nobel-díjas Winston Churchillt a levesekkel lehetett levenni lábáról. Leginkább a teknőslevessel. Persze nagy kedvelője volt az indiai currynek és a különböző sajtoknak is.

Teknősleves

Sir Winston Churchill legnagyobb kedvenc étke a teknősleves volt. Szívesen evett indiai curryt és különféle sajtokat is. Forrás: Wikipédia

Az USA 37. elnökének választották meg 1969-ben Richard Milhouse Nixont, aki az egyetlen volt, aki lemondott a tisztségéről a Watergate-botrány miatt. Az étrendjében a túró foglalta el a legelőkelőbb helyet, a cotton cheese, azaz a túrósajt, amit friss gyümölccsel, ananásszal fogyasztott, mindezt leöntötte ketchuppal. A fasírtnak szintén nem nagyon tudott ellenállni.

A politikai-társadalmi élet különleges momentumai fűződnek az orosz nemzetiségű Mihail Szergejevics Gorbacsov nevéhez. A Szovjet Kommunist Párt főtitkára, majd a Szovjetunió elnöke volt. A reformtörekvéseiről elhíresült, 1990-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus irányítása alatt jutott végső stádiumba a két nagy világrendszert addig átható, az emberek életét mérgező hidegháború, bukott el a kommunista rendszer és szűnt meg a Szovjetunió. Ami viszont az étkezését illeti, az koránt sem bizonyult annyira mozgalmasnak és érdekfeszítőnek. Nem volt igazán ínyenc. Azt jegyezték fel róla, hogy imádta a kását, amit az is alátámasztott, hogy reggelire ötféle gabonából készült kásával indította rendszerint a napot.

Diktátorok csemegéi: gozinaki, almatorta, pontykocsonya

A Szovjetunió alapítója és első vezetője, a kommunista forradalmár Vlagyimir Iljics Uljanov, mozgalmi nevén Lenin elsősorban a pácolt pisztrángért volt oda. Emellett kedvelte a németek tejlevesét gombóccal is.

A Lenin utódjaként a történelembe bevonult, gúz származású szovjet diktátor eredetileg Joszif Visszarionovics Dzsugasvili névre hallgatott, a mozgalmi társai Kobaként ismerték. Utóbbit cserélte Sztálinra 1913-ban. A grúz konyhát imádta a borokkal együtt. Kedvelt csemegéjeként a gozinakit a mézes, karamellizált dióból készült tradicionális grúz édességet emlegették, s habzsolta szacivit, ami hideg diómártásos csirke volt előétel gyanánt.

Sztálin

Joszif Visszarionovics Dzsugasvili, azaz Koba, azaz Sztálin. Gozinakit, egy grúz édességet habzsolt legtöbbször. Szerette a szacivit is, a hideg diómártásos csirkét. Forrás: Wikipédia

Sztálin nagy ellenfele, a szintén abszolút hatalmú, osztrák születésű német diktátor, Adolf Hitler a korabeli újsághírek szerint vegetáriánus volt. Igazából azonban a Führer nem vetette meg a finom sonkát. Hasonlóképpen viseltetett a májgombóc iránt, és szívesen vett a szájába és nyelt le kaviárt, vajban sült pisztrángot. Az édességek voltak a gyengéi, közük főképpen a mogyoróval és mazsolával megszórt almatorta és a csokoládés sütemény. Utóbbiakból elalvás előtt mindig evett valamennyit.

A román diktátornak, Nicolae Ceauşescunak vegetáriánus lasagnát készített a szakácsa, ha nem akarta kivívni a haragját. Sokszor szolgáltak fel az ország vezetőjének, ahogy magát hívta, a Kárpátok géniuszának pontykocsonyát, s steaket fetasalátával. Egyik megvetendő szokása volt, hogy földre dobta és messzire elrúgta azokat az ételdarabokat, amelyek nem tetszettek neki. Mindig ellenőrizni kellett az étkeket, mielőtt evett volna belőlük.

Amerikai falatokért lelkesedett az amerikaiak ellen harcoló iraki diktátor, élet-halál ura, Szaddám Husszein. Bármilyen mennyiségben képes volt befalni a Mars csokit, a Bounty szeletet. Nagyon szerette a mogyoróvajat is. Még kivégzése előtt is a gyűlölt ország ételét, hamburgert és sült krumplit evett.

(Következik: Világszerte ismert tudósok, művészek kedvenc csemegéi)