Gyógyhatású ételek, italok I/2.: az uborkától a csalánteáig

Kovászos uborka

A kovászos uborka különleges ízével nagyon kedvelt hazánkban. A gyomor működését is kedvezően befolyásolja. Forrás: Wikipédia


Néha gyilkol, vagy más megölésére vesz rá gonosz embereket az étel, az ital. Ez a gasztronómia sötét oldala. Vannak azonban olyan gasztronómiai alapanyagok, készítmények, italok is, amelyek jótékony hatásúak az emberi szervezetre. Ezúttal a második részben olyanokról olvashattok, amelyek az egészségünk megőrzésében játszanak fontos szerepet. (Forrás: Wikipédia, Egeszségtukor.hu, Mindmegette.hu, Házipatika, Webbeteg.hu, Vitaking, HillVital.hu, boraszportal.hu)

A zöldségfélék sorában táplálkozásunkban igen fontos az uborka és a cékla szerepe. Mindkettőt több módon elkészítve ehetjük.

Hasznos ásványi anyagokkal van tele az uborka

A tökvirágúak rendjébe, a tökfélék családjába tartozik az uborka. Ugyanabba a nemzetségbe, mint sárgadinnye. A legújabb genetikai vizsgálatok arról árulkodnak, hogy a Himalája déli lejtőiről származik, s már a Kr. e. a 10. évezredben is termesztették. Lédús, igen sok ásványi anyagot tartalmaz, így magnéziumot, káliumot, kalciumot, vasat foszfort, nátriumot. Található benne C-, B-, A- és E-vitamin.

A hatása szervezetünkre sokrétű. Az éhgyomorra fogyasztott uborkalének tisztító és étvágyjavító hatása van. A bőrgyógyászatban puhításra használják (maszk vagy lemosó formájában). Az uborka a gyomor működését is kedvezően befolyásolja, a nagy káliumtartalma pedig vízhajtó hatású.

Szilícium-dioxid is van benne, ezzel erősíti a kötőszöveteket. Sokszor sárgarépalével keverik, aminek köszönhetően csökken a szervezetben a húgysavszint, enyhülnek az ízületi és köszvényes fájdalmak.

Az érelmeszesedést is gátolja a cékla

A gasztronómiával foglalkozók nagy egészségóvó jelentőséget tulajdonítanak a céklának, hiszen tele van antioxidánssal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik. A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos, már Kr. e. 3000-ben ismerték. Magyarországon XVII. században vált ismertté.

Cékla

A cékla nyers salátaként, sütve, lé formájában egyaránt nagyon hasznos az emberi szervezet számára. Gátolja a ráksejtek szaporodását is. Forrás: Wikipédia

 
Nagy mennyiségben tartalmaz nitrogén-oxidot, amely nélkülözhetetlen a vérkeringés és a vérnyomás szabályozásában. Betalainok megtalálhatók benne, melyek az élénk színéért felelősek, továbbá segítenek a gyulladások csökkentésében, a koleszterin- és trigliceridszint mérséklésében, a vérnyomás csökkentésében, illetve az érelmeszesedés elleni küzdelemben. Grillezve, sütve vagy akár nyersen salátába reszelve egyaránt ehető.

A tudósok megállapították, hogy a cékla akadályozza a ráksejtek szaporodását, vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere-folyamatait is szabályozza.

Járványok megelőzésére is szolgál a vöröshagyma

A magyar konyhákban nélkülözhetetlen vöröshagyma már régóta az orvoslás lényeges eszköze. Különösen hasznos a köhögés csillapítására, a megfázás, a hurutos betegségek kezelésére, valamint az asztma ellen is használják. Néró, az ókori Róma császára a hagymával kúrálta magát, ha benáthásodott.

A legújabb kutatások eredménye azt igazolja, hogy gyógyító erejű, például a vércukorszint helyreállításában játszik fontos szerepet. Ez pedig a benne található allil propil-diszulfid vegyületeknek köszönhető elsősorban.

Vöröshagyma

A történelemben a vöröshagymát kolera- és pestisjárványok megelőzésére is használták. Nátha ellen, vércukorszint helyreállítására szintén alkalmazható. Forrás: Wikipédia


Azt is felfedezték a kutatók, hogy kitűnően alkalmazható ez a növény kolera- és pestisjárványok megelőzésére. Azt tapasztalták, hogy aki kellő mennyiségben fogyasztott belőle, azt nehezebben döntötte le a lábáról a ragály.

Életerőt, masszív érfalakat biztosít a fokhagyma

A hazánkban szintén gyakran használt fokhagyma a gyógyélelmiszerek kategóriájába sorolandó. Felmelegíti az emésztő- és a légzőrendszert, megvéd az érelmeszesedéstől, segíti a szív munkáját, valamint javítja a vérkeringést. Az ókori népek is szívesen alkalmazták.

Tudományos kísérlettel is igazolták a növény egészségre gyakorolt jótékony hatását. Dr. Gustav Belz professzor a szív-, és érrendszeri betegségek mainzi kutatóintézetének igazgatója kétszáz embert vizsgált, akik közül száz a múltban rendszeresen fogyasztott fokhagymát. Kiderült, hogy a fokhagymát evők lényegesen életerősebbek voltak és erős érfalakkal rendelkeztek.

fokhagyma

A fokhagyma meghatározó szerepet tölt be a magas vérnyomás és koleszterinszint csökkentésében. Fontos antibiotikum is. Forrás: Wikipédia
 

Kiderült továbbá az is, hogy a fokhagyma fontos antibiotikum, ráadásul antivirális hatása van, szemben a patikákban kapható antibiotikumokkal. Megfázás, influenza, hörghurut, tüdőgyulladás és más fertőzések esetén úgy segít, hogy közben nem rombolja le a bélflórát mellékhatásként. Lényeges a szerepe a szív- és érrendszer állapotának javításában. Rendszeres használata csökkentheti a vérnyomást, a magas koleszterinszintet, és segít megelőzni az érelmeszesedést. A fokhagymának kimutatták rák-megelőző hatását is.

Meg kell említenünk még a spenótot, amely nagyon gazdag antioxidánsokban, K-, A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokban, továbbá mangánban, folsavban, vasban és magnéziumban. A kalóriatartalma alacsony, ezért folyókúrázók, diétázók is szívesen eszik. Erősíti az immunrendszert, kiváló gyulladáscsökkentő, csonterősítő, s még daganatok ellen is hasznos.

Hasznos szörpök készülnek gyógynövényekből

Italokból is bőven vannak olyanok, amelyeknek a gyógyhatása az emberi szervezetre kiemelkedő. Ezt tudományos kísérletekkel is bebizonyították a kutatók.

Kamillatea

Ha valaki alvászavarral küszködik, annak lefekvés előtt érdemes elkortyolgatnia kamillateát, amely szervezetünkben előforduló gyulladások mérséklésére is jó. Forrás: Wikipédia

Olyan gazdag a gyógyitalok tárháza, hogy csak röviden tudjuk sorolni azokat. Mindjárt az első nagyon ismert szinte mindenki számára, s ez a kamillatea. A hatása nyugtató, s a gyulladások mérséklésében is fontos. Az orvosok is ajánlják gyomorégés, más emésztőrendszeri gondok enyhítésére: görcsoldóként megszünteti például a puffadást, megelőzi a hasmenést. Alvászavarokkal küzdők szintén hasznát veszik.

A fokhagymalé a kutatási eredmények szerint antibakteriális és antibiotikus tulajdonságokkal rendelkezik, segíthet megfázás és torokfájás esetén.

A bodzából, kamillából, szőlőből készített gyógynövényes szörpök egyesítik az említett növények kedvező tulajdonságait, finom és egészséges italok. A bodzaszörp például segíthet megfázás, influenza és légúti megbetegedések esetén is, enyhítheti az ízületi gyulladásokat, és támogathatja az emésztést. A szőlő szörpös változata támogathatja az emésztést, erősítheti az immunrendszert, és védelmet nyújthat a szív- és érrendszeri betegségek ellen.

Ebben a körben érdemes foglalkozni a kefírrel, amely probiotikus baktériumokat tartalmaz, s azok igen jótékony hatással vannak a bélrendszerre, valamint segíthetnek az irritábilis bélszindróma tüneteinek az enyhítésében is.

Tisztítják a vesénket egyes gyógyhatású italok

A szervezetünk méregtelenítésére szolgálnak az italok, amelyekre a meregtelenito.eu honlap hívja fel a figyelmet. Leginkább vesetisztító folyadékokról van szó.

Íme ezek egy-egy mondatos jellemzéssel: a gyömbérteában lévő anyagok segítenek megtisztítani a veséket és eltávolítani a szervezetből a méreganyagokat. Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő is.

A petrezselyemlé természetes vizelethajtó, segíthet kiöblíteni a méreganyagokat a veséből. Gazdag A-, C- és K-vitaminban, vasban, kalciumban és káliumban. A fogyasztása segíthet csökkenteni a gyulladást és a duzzanatot a szervezetben.

A zellerlé a vesék szűrőrendszerének működésében tölt be fontos szerepet. Tele van antioxidánsokkal, amelyek segíthetnek a vesékben felhalmozódott toxinok eltávolításában.

A kurkumatea erős gyulladásgátló, mérsékelheti a krónikus vesegyulladást. Emellett csökkenti a vérnyomást, ami a vesebetegségek kialakulásának az egyik fő oka. A benne lévő kurkumin antioxidáns hatású, így védi a májat a károsodástól.

Aki csalánteát iszik rendszeresen, az elősegíti a húgyúti fertőzések kezelését is, mivel gyulladáscsökkentő hatású. Nagy mennyiségben található benne vas, kálium, kalcium és kovasav, amelyek fokozzák a vizelet kiválasztását, lúgosító hatásúak, segítenek a baktériumok kiürülésében a húgyutakból.

(Következik: Versengés hot dog, hamburger vagy töltött gofri habzsolásával)