
Nagy kedvencünk, a töltött káposzta. A káposzta védelmezi a csontokat, tisztítja a vért, méregtelenít, s még a rák ellen is jó hatású. Forrás: Wikipédia
Néha gyilkol, vagy más megölésére vesz rá gonosz embereket az étel, az ital. Ez a gasztronómia sötét oldala. Vannak azonban olyan gasztronómiai alapanyagok, készítmények, italok is, amelyek jótékony hatásúak az emberi szervezetre. Legutóbb a szorongás leküzdésére, megelőzésére szolgálókról olvashattatok, ezúttal két részben olyanokról, amelyek az egészségünk megőrzésében játszanak fontos szerepet. (Forrás: Wikipédia, Egeszségtukor.hu, Mindmegette.hu, Házipatika, Webbeteg.hu, Vitaking, HillVital.hu, boraszportal.hu)
Említsük meg elsőként a gyógyító hatású zöldségféléket! A Mindmegette.hu oldalon 2015-ben elemezte ezek élettani szempontból kedvező ismérveit Pataky Krisztina. Azt közölte kutatások eredményei alapján, hogy a zöldségekben található vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, enzimek, aminosavak és gyulladáscsökkentő anyagok jócskán hozzájárulnak az egészségügyi gondok elkerülésében.
A csontvédelmező, rákmegelőző káposzta
Lássuk elsőnek a káposztát! Tele van nyomelemekkel, C- és K-vitaminnal, amelyek védik a csontokat. A leveleiben csíraölő és gyulladáscsökkentő anyagok is találhatók. A káposzta jó méregtelenítő, tisztítja a vért, a benne lévő vitaminok és ásványi anyagok révén segíti az agy és az idegrendszer működését. Alkalmas a rákos megbetegedések megelőzésére is.
Amerikai kutatók megállapították, hogy aki naponta megeszik egy kevés káposztát, annak lényegesen erősebbek a csontjai. Borogatásként használva a levelét, enyhíti az ízületi és reumatikus fájdalmakat. A rákot okozó sejtek ellen igen hatékonyak a káposztában levő diindolmetán (DIM), szinigrin, lupeol, szulforarofán és az indol 3-karbinol (I3C). A szulfarofán és az I3C vegyületek rákellenes hatása is ismert.
Immunerősítő is, mivel rengeteg benne a C-vitamin. Béta-karotint tartalmaz, így csökkenti a szemben a szürkehályog kialakulásának az esélyét. A lila változata hasznos az Alzheimer-kór megelőzésében. A gyomorfekély kezelésére is alkalmas a magas glutamin-tartalma okán.
Egy adag káposzta biztosítja a napi K-vitamin bevitel 91, valamint a javasolt C-vitamin bevitel 50 százalékát.
Koleszterin ellen sárgarépa, értisztításra paradicsom
Ha rendszeresen eszünk sárgarépát, azzal segítjük a bőr víztartalmának megőrzését, a faggyú- é verejtékmirigyek szabályozását. A benne található bétakarotin megvéd a napégéssel szemben. A szakemberek immunerősítő kúrák részeként az ajánlják, s védelmet ad egyes daganatos betegségek ellen is.
A vér koleszterinszintjét is mérsékelhetjük naponta egy szép szál sárgarépa elropogtatásával. Hasznos a szív- és keringési rendszerünk bajainak megelőzésében. Forrás: Wikipédia
Nagyon hasznos a szív- és a keringési rendszer bajainak megelőzésében. Arra következtetésre jutottak a kutatók, hogy ha egy nagyobb darab sárgarépát megeszünk naponta, azzal jelentősen mérsékelhetjük a vér koleszterinszintjét.
Az ereink tisztításában tölt be nagy szerepet a legtöbbünk által nagyon kedvelt paradicsom, amelynek jellemzője, hogy 10 deka paradicsom a napi C-vitamin-szükséglet 17 százalékát fedezi. Az értisztítás köszönhető a növényben jócskán előforduló likopinnak, amely karotinoid, kémiailag az A-vitamin rokona. Egyúttal antioxidáns, és már vizsgálják laboratóriumokban a kedvező szív- és érrendszeri hatásait. Megvan benne továbbá a koleszterincsökkentő, valamint az érelmeszesedés kialakulását gátló tomatin.
A koleszterincsökkentő, valamint az érelmeszesedés kialakulását gátló tomatin is megtalálható népszerű növényünkben, a paradicsomban. Forrás: Wikipédia
Az uborka, a spárga egészségvédő szuper élelmiszer
Sokféle vitamin, a szervezet számára nélkülözhetetlen anyag rejtőzik a hazai étrendben gyakran alkalmazott uborkában. Jócskán van benne C-vitamin, emellett magnézium kalcium és kálium. Az sem mellékes, hogy a víztartalma meghaladja a 90 százalékot. A táplálkozástudománnyal foglalkozók arra is felhívják a figyelmet, hogy az említettek javarészt az uborka héjában fordulnak elő, épp ezért azt javasolják, fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni, de okosabb, ha nem hámozzuk meg.
A szívünk óvására is alkalmas zöldség a spárga, amelyben E- és többféle B-vitamin található, továbbá folsav és cink. A zöld színű klorofilban a bővelkedik. Az E-vitamin védi az ereket. A B-vitaminok szabályozzák az anyagcserét, segítik a sejtek energiával való ellátását. A biotin bársonyossá, ragyogóvá varázsolja a bőrt.
A fogyókúrázók különösen kedvelik az alacsony kalóriatartalmú spárgát, amely növényi rostokban nagyon gazdag. Forrás: Wikipédia
A spárga – amely egyébként a fokhagyma távoli rokona – igen gazdag növényi rostokban, a kalóriatartalma rendkívül alacsony, ezért kedvelik nagyon a fogyókúrázók. Mérések alapján nyilvánvaló vált, hogy K-vitaminból 40 gramm spárga fedezi a napi ajánlott bevitelt. Mindezen túl jelentős a vas-, kálium-, A-vitamin-, foszfor-, magnézium- és kolin-tartalma, ennek köszönhető, hogy a spárga egészségvédő szuper élelmiszerként több irányból támogatja szervezetünk működését. Bőséges rostforrás, nagy része pedig víz, így amellett, hogy javítja az anyagcserét, teltségérzetet okoz.
A gyomor doktora a törkölypálinka
A Boraszportal.hu és a Turizmus Online által idézett népi hiedelmet említjük a gyógyító hatású ételekkel és italokkal foglalkozó írásunk első részének végén, mintegy a második felvezetéseként.
A törkölypálinkáról tartja a népi monda, hogy az nem más mint a gyomor doktora. Mégpedig azzal, hogy jó hatással az ember vérkeringésére és a szervezetünk motorjára, a szívre.
Egészségünkre! Nem csupán népi hiedelem, hogy a törkölypálinka – mértékkel fogyasztva – jó hatással van a szívünkre is Forrás: Wikipédia
A pozitívuma leginkább az olajosságában van. Lényegében a szőlőfürtök kipréselésével megmaradó értékes, de már kevésbé lédús, szőlőmagot magában foglaló szőlőszemet szállítják törkölyként a pálinkafőzéshez. A mag egy részét kiszedik, ebből készül sok esetben az újrafelhasználás eredményeképpen az egészséges szőlőmag olaj és szőlőmag liszt. A törkölyben maradó többi mag a törkölypálinkának ad olajos, lágy zamatot.
Azért a törkölypálinka túlzott mértékű ivása nem ajánlott, mert úgy más gondokat okozhat a szervezetünknek!
(Következik: Gyógyhatású ételek, italok I/2.)