
Az étel-intolerancia nem divat, nem úri betegség, hanem egy komoly probléma. Neked mint éttermi vagy cukrászati vezetőnek célszerű alkalmazkodnod ehhez az egészségügyi kockázathoz. Azaz: jó, ha tudod, sokan küzdenek valamilyen étel-intoleranciával, így nagyon jól teszed, ha garantálni tudod számukra, hogy nálad is tudjanak rendelni.
Miről van szó?

Az étel-intolerancia nem választás kérdése. Fotó: Pexels
Aki étel-intoleranciával rendelkezik, hasfájása, -görcse, -feszülése, hasmenése vagy székletrekedése, puffadása, szélgörcsei, krónikus fáradtsága, migrénje, ízületi fájdalma, fejfájása, netán valamilyen bőrproblémája, de még alvászavara és szorongásos rosszulléte is lehet, ha valami olyasmit eszik, amit neki nem szabad. Ha "szerencsés", megússza egy hasmenéssel, de életveszélyes állapotba is kerülhet.
Nem tud hová menni

A hányás is gyanús jel... Fotó: Pexels
Aki ezzel a betegséggel küzd, egyúttal azzal is problémái vannak, hogy hol és mit egyen. Akadnak olyan élethelyzetek, amikor egy ételintoleráns nem tud főzni, inkább elmegy étterembe, vagy pont azért megy oda, hogy eltöltsön egy szép estét. Nagyon jól teszed, ha rá is odafigyelsz: azaz, ha olyan ételeket is kínálsz, amit ő is megehet.
Milyen ételintoleranciák fordulhatnak elő?

Szerencsére ma már sok cég forgalmaz növényi tejtermékeket. Fotó: Pexels
Van, aki a tejcukorra érzékeny, azaz laktózt nem ehet. Van, aki a tejfehérjére, ő kazeint sem fogyaszthat. Ők tehát a tejre érzékenyek, de még mindig jobban járnak azok, akik csak a tejcukorra érzékenyek, mert ők laktózmentes tejtermékeket legalább fogyaszthatnak. Akik viszont a kazeint viselik nehezen, azok csakis tejalternatívákat fogyaszthatnak, azaz növényi termékeket.
A gluténérzékenyek sincsenek könnyű helyzetben, mert a hagyományos panírozás, a tészták, kenyerek, péksütemények fogyasztása is gondot okoz számukra, és még nagyon sok élelmiszer tartalmaz glutént. A gluténérzékenységen belül létezik a cöliákia, aki fokozottan érzékenyek a gluténre, és ők akár életveszélyes állapotba is kerülhetnek. Így nem elég, ha a rántott húst kukoricadarával készíted nekik panír- vagy pankómorzsa helyett, arra is kell ügyelned, hogy ne ugyanabban a zsiradékban süsd ki az ételüket, mint amelyikben az egészséges embernek készíted. Továbbá semmilyen élelmiszer csomagolásán nem szerepelhet a glutén (még nyomokban sem!), ha ők ülnek az asztalodhoz. De valószínűleg ezt jelzik is neked, és a kéréseiket vedd komolyan!

A gluténérzékenyeknél tiltólistás a búzafinomliszt. Fotó: Pexels
A tojásérzékenyek között vannak, akik csak a tojássárgájára, akadnak, akik csak a -fehérjére érzékenyek. És persze akadnak, akik egyáltalán nem ehetnek tojást.
Ezeken kívül még számos étel-intolerencia létezik, például egyesek a hisztaminra (például hagyma, paradicsom) "allerigásak" (azért van idézőjelben, mert az allergia más tüneteket okoz, mint amilyet az étel-intolerancia), esetleg zabra, szójára, borsófehérjére, és még sorolhatjuk... mikre reagálnak érzékenyen...

Elmondható: szerencsés az, aki megeheti például a tojást. Fotó: Pexels
Ha tudsz segíteni ezeknek az embereknek, garantáld számukra, hogy biztonságosan étkezzenek nálad. A kéréseiket pedig valóban vedd komolyan, ha betérnek hozzád, mert nekik akkor is minden apróbetűs részt el kell olvasniuk egy terméken, ha vásárolni mennek.
Mivel sokan küzdenek ezzel a problémával, érdemes az étlapra mindenmentes ételeket is feltenned, olyanokat, amelyekben garantáltan NINCS tej, glutén és tojás. Általában ez a három összetevő a legveszélyesebb. Segítsd az érzékenyeket, hogy ők is járhassanak étterembe.
Ha pedig egy szövegíróra van szükséged, aki a mindenmentes ételeidet (is) ajánlja a szövegeivel, keress bátran engem!