
Magyarország telis-tele van olyan gasztronómiai vállalkozással, amely számára szívesen írok szövegeket. Annál is inkább, mivel a mi ételeink fantáziadúsak, élvezetesek, és ezzel a kijelentésemmel a külföldiek jó része is bizonyára egyetért. Ám ha én nem Magyarországra születek, hanem jóval távolabb ettől a vidéktől, nem biztos, hogy ilyen könnyű dolgom lenne a "reklámozós kedv" tekintetében...
A világ különböző pontjain számos nagyon finom étel és ital várja, hogy megegyék, ám akadnak bőven olyan – étkezésre nem feltétlenül alkalmas – fogások, amelyek puszta létezésükkel meghökkentik az enni vágyót. Összegyűjtöttem néhány olyan külhoni eledelt, amelynek elfogyasztására nemigen biztatnék senkit. Figyelj csak!
Casu marzu – Az olaszok perverziója

Forrás: ruminantia.it
A híres pecorino sajtból készült casu marzu azért különleges (de inkább furcsa), mert az erjedési időszaka sokkal tovább tart sajttársaiénál. Ezt a sajtot lárvákkal bomlasztják az olaszok: ezeket szándékosan juttatják az élelmiszerbe, hogy az erjedés előrehaladott szintjét és a sajt zsírjainak lebontását váltsák ki ezzel. A sajt állaga így nagyon lágy lesz, sőt némi folyadék is szivárogni kezd belőle. Már maga a látvány is visszataszító, ahogyan a férgek hemzsegnek a sajtban. De akkor milyen lehet az íze?!
Balut – Csak a neve szimpatikus...

Fotó: Wikipedia
A megtermékenyített kacsatojás minden bizonnyal a világ egyik legbizarabb étke, amelyet kis hazánkban nemigen tolerálnának... Ezt a tojást 14-21 napig inkubálják, aztán párolják, a kész fogást pedig közvetlenül a héjból fogyasztják. Azért olyan extrém ez az étel, mert a balut embriója már jól felismerhető, így tulajdonképpen egy élő kiskacsát (vagy más madarat) fal fel a falatozni vágyó... Ez az étel a Fülöp-szigetekiek sajátja, aki pedig feléjük látogat, esélyes, hogy inkább a part miatt ül fel a repülőre, és nem ezért az elemózsiáért...
Escamoles – Kaviár "kicsit" másképp

Fotó: Milenio
A mexikói kaviárnak is nevezett különös étel látszatra akár bulgurnak is tűnhetne, de sajnos nem az. Ez az alapanyag bizony hangyalárvát takar. Ám hogy miért is esznek ilyesmit Mexikóban, azt mi, magyarok biztosan nem fogjuk megérteni, és maradnánk a burritónál vagy az avokádókrémnél. Én legalábbis biztosan...
Veri-ohukainen – Vámpírok palacsintája

Fotó: Pinterest
Ahány ház annyi szokás, tartja a mondás. Ez igaz lehet éppen a palacsintára is, de a finnek esetében hiába is vitatkoznánk azon, hogy szódával vagy anélkül készítjük a tésztáját, vagy éppen, hogy túrósan vagy kakaósan szeretjük-e... Az ő palacsintájuk ugyanis vérből, rozslisztből és fűszerekből áll. De leginkább vérből...
A koreai péniszhal – Hogy micsoda?!

Fotó: YouTube
A nevéhez csak részben hű ez az eledel, ugyanis ez nem hal, hanem tengeri féreg. Körülbelül 10-30 centiméter hosszú, kolbászszerű alakzatú, szűk szájnyílású, gericntelen, sárgás színű és igen nyálkás. Ezt a bizarr "halat" sütve vagy főzve fogyasztják. Nos egészségükre...!
A fentiek után bizonyára értesz engem, hogy miért nem hirdetném szívesen ezeket az ételeket, viszont ha te magyar vagy, netán magyarként táplálkozásra alkalmas külföldi speciális ételeket kínálsz, akkor bátran keress! ;-)
Forrás: Wiki; YouTube