
Nyelvi és helyesírási hibákkal gyakran találkozhatunk: a honlap, a hírlevél, a blog, sőt sokszor még az étlap szövege sem kivétel ez alól. Lássuk be, nem árt, ha egy gasztronómiai szakember ismeri és alkalmazza is a szabályokat, hiszen a nyelvi igényesség vagy igénytelenség sokat javíthat vagy éppen ronthat a vállalkozás megítélésén.

Az étlap akkor a legszebb, ha nemcsak a dizájn, hanem a helyesírás is rendben van rajta. Fotó: Pexels
Lássuk, mely hibák a leggyakoribbak!
- J és ly
A fránya j és az ly sokszor nagy problémát okoz, ám akadnak könnyen megjegyezhető j-ly-szabályok a gasztronómiai szövegekben. Többnyire a szó elején j-vel találkozhatunk: jérce, juh, joghurt. Ami kivétel (és nem is közvetlenül szó szerinti konyhanyelvi terület): lyuk, lyukaszt és ennek változatai.
A tejtermékek j-vel írandók: sajt, tejföl, tej, vaj, joghurt, de: gomolya.

A sajtok grillezve is nagyon finomak. Fotó: Pexels
- Szintén gyakoriak az igekötős igéket érintő hibák. Lássuk a szabályokat!
- Ha az ige az igekötő előtt áll, egybeírjuk a szavakat. Például: A pincér kiviszi az italokat a vendégeknek. A séf bemegy a konyhába.
- Amikor utána áll, akkor különírjuk. Menj be az étterembe!
- Amikor az ige és az igekötő között van még egy szó, akkor mindhármat különírjuk. El is készítheti a fasírtokat. El akar távozni a kávézóból.

Amikor a kávét KV-ként említik írásban, az még viccnek is rossz. :-) Fotó: Pexels
- Az egybe- és a különírás problémája sokszor az étlapokon is észrevehető. Néhány fontos példa helyesen: fekete bors, étcsokoládé, fehér csokoládé, fehér liszt, csiperkegomba, őszibaracklekvár, sajttorta.

Alig van ember a Földön, aki ne szeretné a csokoládét. Fotó: Pexels
- Azon ételek neveit, amelyekben szerepel a -módra, nem mindig egyszerűen külön, hanem kötőjellel írjuk: Budapest-módra, Orly-módra, de Pékné módra, illetve: Dubarry-szelet, Stefánia-szelet, Wellington-bélszín.
- Gyakran nem egyeztetik az alanyt és az állítmány.
A magyar és az olasz konyha is különlegesek. Ez a mondat helytelen. A helyes változat a következő: A magyar és az olasz konyha is különleges.
Ha maximalista vagy, ám nem szereted a szabályokat, válassz engem szövegíródnak vagy az általad megírt szövegek korrektorának!
Csatolmány | Méret |
---|---|
4496268-hd_1920_1080_25fps.mp4 | 10.42 MB |