Zöld arany, amit még olasz csendőrök is védenek

Ha az utcán sétálva megkérnénk tíz embert, árulja el, melyik a kedvenc fagylaltja, bizonyára néhány válasz ez lenne: a pisztáciás. Kétségkívül ez az egyik legnépszerűbb felhasználási módja a csonthéjas finomságnak, ám az olaszok például előszeretettel keverik spagettibe is (nem csak fagyiba), a franciák macaronba, a görögök sajttortába, s mi, magyarok akár palacsintába is. 

 

A pisztáciás fagyi hosszú évek óta hódít

A pisztáciás fagylalt hosszú évek óta hódít. Fotó: Pinterest.

 

A görög kiemelkedő a piacon

pisztácia csonthéjas gyümölcs, legismertebb faja a Pistacia vera, amely fán terem, s Görögországban, Iránban, Kínában, az Amerikai Egyesült Államokban termesztik főként. Az előbbiben jelentős gazdasági tevékenységnek minősül a pisztáciatermesztés. Peloponnészoszon, Szykionon a pisztáciafák jól fejlődnek a száraz és meleg éghajlatnak köszönhetően. A görög termés kiemelkedő a világpiacon különleges íze miatt.

 

A dubaji csokoládéért sokan élnek-halnak

A dubaji csokoládéért sokan élnek-halnak. Fotó: Pinterest

 

De mi a helyzet Olaszországgal?

Ha már az olaszok erősek a fagylaltkészítésben, a pisztáciás pedig nagyon közkedvelt, felmerül a kérdés, hogy olasz honban vajon termesztik-e. A válasz: persze, Brontéban, az Etna közelében. Sokak szerint a szicíliai pisztáciának párja sincs, noha – mint ahogyan fentebb is írtuk – az USA-ban, Kínában, Iránban, Görögországban is termesztik. 

Az olaszországit még csendőri segítséggel őrzik is, mivel a helyiek keményen megdolgoznak a termésért. Ott még a betakarítás utáni tárolást és szárítást is a gazdák végzik. Körülbelül ezer család foglalkozik Szicíliában pisztáciatermesztéssel, méghozzá körülbelül 2600 hektáros területen. S mivel Bronte az Etna körül fekszik, még ez is ok lehet az olasz pisztácia népszerűségére.

 

Málnás, oreós és pisztáciás jégkrém. Fotó: Pexels

Az oreós és a málnás jégkrém mellől nem hiányozhat a pisztáciás sem. Fotó: Pexels

 

Termesztés Magyarországon is

A klímaváltozás miatt egy ideje több olyan csemegét is termelnek ma hazánkban, ami korábban elképzelhetetlennek tűnhetett. Az olívabogyó, a füge mellett pisztáciatermesztésbe is belekezdtek nálunk. Badics László az első, aki saját fáiról szüreteli a pisztáciát a Balaton-felvidéki Köveskálon. Izgalmas, nem igaz? 

 

Joggal imádjuk!

Az, hogy az íze elképesztően finom, a legtöbbünk számára tény. De hogy még egészséges is, az „csak” hab a tortán. Polifenolt, rostot, fehérjét és egészséges zsírokat tartalmaz. Beilleszthető az egészséges táplálkozásba, jótékony hatással lehet a szív- és a bélrendszer egészségére, a súlycsökkenésre, és hatékony antioxidánsok révén csökkenti a gyulladásokat is. A gasztronómiában pedig sokrétűen felhasználható.